<>

Albert Camus

Don't walk behind me; I may not lead. Don't walk in front of me; I may not follow. Just walk beside me and be my friend.

Monday, August 13, 2012

Parerea mea - The Gates of Troy and The Armour of Achilles (Adventures of Odysseus #2 and #3)


După cum ştiți din recenzia cărții King of Ithaca de Glyn Iliffe, seria The Advetures of Odysseus, alcătuită din trei volume, este de fapt povestea războiului troian. Poate o să spuneți că din nou o să vă plictisesc cu o ciorbă reîncălzită de acum 3000 de ani, eu totuşi rămân la părerea că ați putea să vă pierdeți un pic din timpul vostru prețios, şi dacă vă cad cărțile în mână, nu ezitați şi aruncați-vă un ochi pe ele. Vă reamintesc că sunt scrise într-un stil modern fără descrieri şi personaje homerice pe care un cititor tânăr le-ar considera un balast inutil (Atenție!), şi sunt descrise prin ochii unui personaj imaginar.

                Următoarele părți din serie sunt The Gates of Troy (La porțile Troiei) şi The Armour of Achilles (Armura lui Ahile). The Gates of Troy teoretic nu face parte din acțiunea războiului troian, ci însumează o serie de mituri referitoare la eroii participanți. Îl regăsim pe Odiseu prefăcându-se nebun pentru a rămâne acasă, la fel şi cu Ahile ascunzându-se printre fustele fetelor de la palat, ne este povestită abandonarea lui Philoctetes pe insula Lemnos după ce i-a înnebunit pe toți cu duhoarea rănii sale şi totul culminează cu grozăvia faptei scelerate a regelui Agamemnon de a-şi sacrifice propria fiică - Iphigenia (veți vedea şi întorsătura faptelor pe care le-o dă autorul). Volumul se termină cu prima încăierare ce are loc în fața porților Troiei.

                De abia al treilea volum The Armour of Achilles reprezintă cânturile lui Homer, sau cele şapte săptămâni de război. Cum v-am spus, lipsesc înşiruirile plicticoase de nume ale unor războinici de mult uitați, iar autorul se foloseşte de povestiri ca de nişte piloni pe care construieşte cu abilitate propria poveste a tânărului Eperitus ce îşi slujeşte regele, pe Odiseu. Volumul se termină la fel ca şi Iliada un pic cam brusc, cu toate ca ştim că vechea poveste continuă cu Odiseea şi cine ştie poate şi Iliffe o va continua.

                Concluzia: de ce s-o citiți?
Pentru că în această poveste veți găsi tot ceea ce aşteptați de la orice carte sau film: lupte, dragoste, trădare, sacrificiu, milă, răzbunare… toate defectele şi calitățile umane care ne-au acompaniat de-a lungul existenței noastre. De aici şi perenitatea acestei legende care cred că îşi va pierde interesul doar odată cu sfârşitul civilizației noastre.
Citiți-o şi o să vedeți că nu este “expirată”.

Şi aveți grijă: “Feriți-vă de greci chiar şi când vă fac daruri!”

George

1 comment:

Geo. said...

G...G!
Uite cum ma faci pe mine sa adaug carti peste carti pe o lista care se lungeste in fiecare zi... si pe care e posibil sa nu o dau gata niciodata, dar mersi oricum!
=))
Si uite cum ma faci tu sa ma gandesc la Brad Pitt... asa...incontinuu. Dar nu-i nici asta o problema!
Imi place recenzia si ma bucur ca o sa gasesc TOT ce vreau in aceasta serie, atunci cand o voi citi, desigur!
Astept muuuulte recenzii de la tine!!
Si ha ha!
Party time!