<>

Albert Camus

Don't walk behind me; I may not lead. Don't walk in front of me; I may not follow. Just walk beside me and be my friend.

Sunday, September 16, 2012

Film Vs Film


De data aceasta la rubrica Film vs. Film aș vrea să vă prezint două filme care nu mai sunt clasicul și remake-ul său modern. Asemănarea între ele ar fi în linii mari doar tema. Nici subiectul nu este același cu toate că în principiu pleacă de la aceiași idee. Primul începe cu un aer mai lejer, dar se sfârșeste într-un măcel, iar al doilea este o comedie care are și momente tragice. Vă cam țin în suspans, nu-i așa? Deci să vă prezint filmele: este vorba despre Reservoir Dogs al lui Quentin Tarantino și Snatch al lui Guy Ritchie. Amândouă sunt filme cu gangsteri, dar ce diferență este între ele! Nu, nu voi face vreo comparație între ele și nici nu voi face aprecieri la adresa unuia în detrimentul celuilalt. Am să încerc să le prezint ținând cont de viziunea și perspectiva regizorilor.

 Reservoir Dogs care a apărut pe ecrane în 1992, reprezintă debutul regizoral al lui Quentin Tarantino și va impune acel model „puzzle” de a prezenta povestea unui film care a declanșat o nouă modă în cinematografie. Este vorba despre înșiruirea neliniară a unor întâmplări, despre felul în care prezintă personajele, fiecare cu propria istorie, despre modul în care bucăți ce păreau la început a fi doar aruncate aiurea, separate, vor dezvălui întreaga construcție a acțiunii. Desigur, această tipologie deosebită se bazează pe calitatea de bun povestitor a lui Tarantino. Particularitatea filmului este că prezintă evenimentele care au loc înainte și după o spargere, dar nu desfășurarea spargerii în sine. 

Filmul conține toate elementele care-l vor consacra pe Tarantino: violența exagerată, referințele la cultura pop și abundența limbajului murdar. Personajele sale vorbesc mult, dialogurile sunt întotdeauna savuroase, atmosfera fiind creată de micile lor istorioare, dar nu vor bate niciodată câmpii, ci vor pregăti terenul pentru subiectul general. Pelicula a devenit un clasic al filmelor independente. A fost elogiată, iar distribuția a fost apreciată de către mulți critici. Despre ceea ce se întâmplă cu adevărat, iar nu aș vrea să dezvălui prea multe ținând cont de restricția de vârstă care în cazul acestui film se impune obligatoriu. Opt oameni pun la cale un jaf de diamante. Un polițist sub acoperire reușește să câștige încrederea unuia dintre ei și se infiltrează în bandă. Jaful are loc cu succes, dar poliția era pregătită, iar totul degenerează într-un schimb de focuri, o urmărire și se încheie cu luarea unui polițist ostatic. La locul de întâlnire vor începe să se acuze unul pe altul de trădare, nervii vor ceda, iar totul se va termina într-o baie de sânge. Acest film va fi trambulina care îl va lansa pe Tarantino către marele lui succes Pulp Fiction. Din distribuție fac parte actori consacrați în filme de acest gen cum ar fi: Harvey Keitel, Tim Roth, Michael Madsen, Chris Penn sau Steve Buscemi.


 Acum purtându-vă peste ocean în „însorita” Anglie facem cunoștință cu un alt regizor faimos, Guy Ritchie, ce ne introduce filmul său din anul 2000 - Snatch - ale cărui personaje dubioase fac parte tot din drojdia societății. Dar ce diferență... Acum avem parte de o comedie savuroasă, cu replici reuşite, cu personaje hilare și întâmplări care vă vor face să vă simțiți bine în ciuda subiectului. Umorul este tipic britanic, dialogurile sunt ironice și pline de vervă. Ritchie se va folosi şi el de acea poveste non-lineară, dar nu va abuza de acest artificiu. Gangsterii lui Ritchie sunt amuzanți, fac tot felul de pocinoage, chiar și cei mai detestabili au parte de momentele lor comice. Cadrele sunt alerte, acțiunea este cursivă, iar coloana sonoră susține admirabil întâmplările. Tot un jaf este punctul de plecare al povestirii, o lovitură reușită de data aceasta, dar cum v-am spus gangsterii sunt puțin mai ciudați, iar prada își schimbă posesorul tot timpul. Așa că o grămadă de borfași, escroci ce se ocupă de meciuri de box aranjate, traficanți de diamante sau cămătari mărunți pleacă în căutarea diamantului. Ce va ieși de aici o să aflați singuri. Oricum întâmpările sunt din cele mai neaşteptate și trăsnite. Din distribuție i-aș putea aminti pe Brad Pitt, Benicio del Toro, Jason Statham, Dennis Farina sau Vinnie Jones. Brad Pitt face un rol remarcabil în rolul unui țigan nomad, bătăuș și aiurit. Iar aiureala asta a lui îl bagă în tot felul de belele. Despre Jason Statham, ce să vă spun... așa cum îl știți este băiatul dur din Marea Britanie, cu toate că în această peliculă nu se lansează în a-și demonstra măiestria în tehnici de luptă precum în alte filme.


Filmele merită amândouă văzute, dar cum v-am spus Reservoir Dogs nu este pentru cei tineri ținând cont de duritatea unor scene. Și Snatch are unele scene mai neplăcute, dar totul este anihilat de umorul pe care Ritchie îl dăruie la tot pasul de-a lungul filmului. Vă garantez că nu o să fiți dezamăgiți!

No comments: